Persoanele juridice care întocmesc situaţii financiare anuale individuale potrivit Reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene întocmesc şi prezintă fie situaţii financiare anuale, fie situaţii financiare anuale simplificate.
Persoanele juridice care la data bilanţului depăşesc limitele a două dintre următoarele trei criterii:
– total active: 3.650.000 euro,
– cifră de afaceri netă: 7.300.000 euro,
– număr mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50
…. întocmesc situaţii financiare anuale care cuprind:
a) bilanţ;
b) cont de profit şi pierdere;
c) situaţia modificărilor capitalului propriu;
d) situaţia fluxurilor de numerar;
e) note explicative la situaţiile financiare anuale.
Acest set de situaţii financiare format din cinci componente mai este denumit in Ordinul 3055/2009 – situaţii financiare anuale dezvoltate.
Societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată întocmesc situaţii financiare anuale dezvoltate (cu cinci componente), chiar dacă nu depăşesc limitele a două din cele trei criterii de mărime prevăzute de reglementări.
Persoanele juridice care la data bilanţului nu depăşesc limitele a două dintre criteriile de mărime prevăzute întocmesc situaţii financiare anuale simplificate care cuprind:
a) bilanţ prescurtat,
b) cont de profit şi pierdere,
c) note explicative la situaţiile financiare anuale simplificate.
Persoanele juridice care întocmesc situaţii financiare anuale simplificate au posibilitatea ca, opţional, să întocmească situaţia modificărilor capitalului propriu şi/sau situaţia fluxurilor de numerar.
O entitate care a întocmit situaţii financiare anuale simplificate (cu 3 componente) va întocmi situaţii financiare anuale dezvoltate (cu cinci componente) numai dacă în două exerciţii financiare consecutive depăşeşte limitele a două dintre cele trei criterii prevăzute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009.
O entitate care a depăşit limitele a două din cele trei criterii şi a întocmit situaţii financiare anuale dezvoltate, va întocmi situaţii financiare anuale simplificate numai dacă, în două exerciţii financiare consecutive, nu depăşeşte limitele a două dintre cele trei criterii prevăzute la art. 3 alin. din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009.
Prin două exerciţii financiare consecutive se înţelege exerciţiul financiar precedent celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale şi exerciţiul financiar curent, pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale.
Ca urmare, pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale, încadrarea în criteriile de mărim prevăzute de reglementările contabile se efectuează la sfârşitul exerciţiului financiar, pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare ale exerciţiului financiar precedent celui de raportare şi a indicatorilor determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate la finele exerciţiului financiar curent, utilizându-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar.
Situaţiile financiare anuale întocmite de persoanele juridice prevăzute la pct. 3 alin. (1) din Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene sunt auditate potrivit legii.
Fac obiectul auditului statutar şi situaţiile financiare anuale întocmite de persoanele juridice de interes public, astfel cum sunt definite potrivit legii, precum şi societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, astfel cum este definită de legislaţia în vigoare privind piaţa de capital.
Situaţiile financiare anuale sunt supuse aprobării adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, potrivit legislaţiei în vigoare.
Situaţiile financiare anuale trebuie însoţite de o declaraţie scrisă de asumare a răspunderii conducerii entităţii pentru întocmirea acestora potrivit prevederilor art. 30 din Legea contabilităţii.
1.2 Calculul criteriilor de mărime
Indicatorii în funcţie de care se stabilesc criteriile de mărime sunt: total active, cifra de afaceri netă şi număr mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar.
Indicatorul total active cuprinde: active imobilizate, active circulante şi cheltuieli în avans.
Cifra de afaceri netă se calculează prin însumarea veniturilor rezultate din livrările de bunuri şi prestările de servicii şi alte venituri din exploatare, mai puţin reducerile comerciale acordate clienţilor.
Atunci când, în baza unor prevederi legale exprese, în conturile de venituri au fost cuprinse sume reprezentând diverse impozite şi taxe reflectate concomitent în conturi de cheltuieli, cu ocazia întocmirii contului de profit şi pierdere, la cifra de afaceri netă se vor înscrie sumele reprezentând veniturile menţionate, corectate cu cheltuielile corespunzătoare acelor impozite.
Numărul mediu de salariaţi se determină după metodologia stabilită de Institutul Naţional de Statistică.
Pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale ale exerciţiului financiar 2010, încadrarea în criteriile de mărime prevăzute la pct. 3 alin. (1) din Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, se efectuează la sfârşitul exerciţiului financiar, pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar 2009 şi a indicatorilor determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate pentru exerciţiul financiar 2010.
Exemplu de calcul al indicatorilor în condiţiile în care exerciţiul financiar coincide cu anul calendaristic (pentru 3 exerciţii financiare consecutive)
Notă: evoluţia cursului de schimb valutar are caracter exemplificativ.
Situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar 2010
Pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale ale exerciţiului financiar 2010, încadrarea în criteriile de mărime prevăzute la pct. 3 alin. (1) din Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, se efectuează la sfârşitul exerciţiului financiar, pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar 2009 şi a indicatorilor determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate pentru exerciţiul financiar 2010.
Presupunem că, pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar 2009 o entitate a depăşit limitele a două din criteriile de mărime prevăzute la pct. 3 alin. (1) din Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene.
Indicatorii aferenţi exerciţiului financiar 2010 sunt determinaţi la finele exerciţiului financiar, pe baza evidenţei contabile şi a balanţei încheiate pentru exerciţiul financiar 2010.
Presupunem că indicatorii de mărime la finele exerciţiului financiar 2010 sunt:
– total active: 20.000.000 lei,
– cifra de afaceri netă: 45.000.000 lei,
– număr mediu salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 42.
Cursul de schimb valutar, comunicat de BNR şi valabil la data închiderii exerciţiului financiar 2010 presupunem că este 4,3664 lei/euro, astfel că valorile calculate în euro pentru aceşti indicatori sunt:
– total active: 4.580.432,39 euro,
– cifra de afaceri netă: 10.305.972,88 euro.
Având în vedere valorile calculate ale indicatorilor şi faptul că au fost depăşite două dintre limitele criteriilor de mărime în două exerciţii consecutive, entitatea va întocmi la finele exerciţiului financiar 2010 situaţii financiare anuale formate din:
a) bilanţ;
b) cont de profit şi pierdere;
c) situaţia modificărilor capitalului propriu;
d) situaţia fluxurilor de numerar;
e) note explicative la situaţiile financiare anuale.
Situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar 2011
Situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2011 au la bază valoarea indicatorilor de la finele exerciţiilor financiare 2010 şi 2011.
Indicatorii aferenţi exerciţiului financiar 2010 sunt determinaţi pe baza situaţiilor financiare întocmite la finele exerciţiului financiar 2010.
Informaţiile aferente exerciţiului financiar 2010 sunt cele prezentate mai sus.
Pentru exerciţiul financiar 2011, indicatorii determinaţi în baza balanţei de verificare sunt:
– cifra de afaceri netă: 12.000.000 lei,
– total active: 25.000.000 lei,
– număr mediu salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 38.
Cursul de schimb valutar comunicat de BNR şi valabil la data închiderii exerciţiului financiar 2011 este de 4,4000 lei/euro.
Valorile calculate în euro pentru aceşti indicatori sunt:
– cifra de afaceri netă: 2.727.272,73 euro,
– total active: 5.681.818,18 euro.
Se constată că în exerciţiul financiar 2010 entitatea depăşeşte limitele a două din cele trei criterii de mărime, iar în exerciţiul financiar 2011 nu mai depăşeşte limitele acestor criterii.
Entitatea va întocmi în continuare situaţii financiare anuale dezvoltate (cu cinci componente) formate din:
a) bilanţ;
b) cont de profit şi pierdere;
c) situaţia modificărilor capitalului propriu;
d) situaţia fluxurilor de numerar;
e) note explicative la situaţiile financiare anuale.
Situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar 2012
Presupunem că la finele exerciţiului financiar 2012 nu sunt depăşite limitele a două din cele trei criterii de mărime stabilite.
Având în vedere că entitatea nu a depăşit în două exerciţii financiare consecutive (exerciţiul financiar 2011 şi exerciţiul financiar 2012) limitele a două din cele trei criterii de mărime, rezultă că la finele exerciţiului financiar 2012 aceasta va întocmi situaţii financiare anuale simplificate formate din:
a) bilanţ prescurtat;
b) cont de profit şi pierdere;
c) note explicative la situaţiile financiare anuale simplificate.
Opţional, entitatea poate întocmi şi situaţia modificărilor capitalului propriu şi/sau situaţia fluxurilor de numerar.
Aceste situaţii financiare anuale trebuie verificate potrivit legii.
În cazul entităţilor ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, nu sunt necesare astfel de judecăţi bazate pe limitele criteriilor de mărime, deoarece aceste entităţi au obligaţia de a întocmi situaţii financiare anuale dezvoltate (cu cinci componente), indiferent de mărimea celor trei indicatori de referinţă şi, implicit, obligaţia de auditare a situaţiilor financiare anuale.
Notă:
Entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, vor utiliza pentru calculul indicatorilor cursurile de schimb valutar comunicate de Banca Naţională a României, valabile la data încheierii situaţiilor financiare anuale ale celor două exerciţii financiare consecutive.
De exemplu, o entitate care a ales ca dată de raportare pentru situaţiile financiare anuale, 30 septembrie 2010, pentru calculul criteriilor de mărime aferente exerciţiului financiar curent (2010) se va utiliza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la 30 septembrie 2010, iar pentru determinarea indicatorilor aferenţi exerciţiului financiar precedent se va utiliza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data de 30 septembrie 2009.